Adresa

Miloša Dujića bb
78240 ČELINAC

Radno vrijeme

Pon – Sub 8:00 – 18:00
Ned – Neradno

Pozovite nas

Sirovine

Di Faco

Fabrika za proizvodnju parketa

Fabrika za proizvodnju parketa “DI FAČO” iz Čelinca svoje proizvode izrađuje od prirodnih materijala dokazanog kvaliteta, koji su porijeklom sa ovih prostora.
Šumske zajednice šireg područja su izuzetno očuvane i predstavljaju stabilnu, dugoročnu sirovinsku bazu za proizvodnju parketa i drugih proizvoda od drveta.
Nesmetan razvitak vegetacije u povoljnim ekološkim uslovima je stvorio bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, što je najbolji dokaz zdravlja šuma i kvaliteta drveta.
Šumske zajednice su staništa mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta, čime je stvorena raznolikost biljnog i životinjskog svijeta.
Prirodna šumska bogatstva se koriste racionalno, uz stalnu brigu o očuvanju.
Zakonskim rješenjima su određene aktivnosti na sječi i zaštiti, a ovlaštena šumska gazdinstva sprovode zakone i propise.
Zaštitom šuma se štiti njihova bioraznolikost, a smanjenje brojnosti bilo koje vrste dovodi do poremećaja u brojnosti drugih vrsta.
Iz bogate ponude stabala vrhunskog kvaliteta iz okolnih šuma, svojim kvalitetom se posebno ističe hrast, koji se u prirodi javlja u nekoliko vrsta.
Za proizvodnju parketa je najkvalitetniji hrast kitnjak, koji je rasprostranjen na širem području.
Hrast kitnjak (Quercus petraea) je izuzetno otporno drvo iz roda hrasta, porodice žirnjača(Fagaceae). Naraste u visinu do 40 m, sa debljinom stabla od 1-3 m.
Otporan je na prašinu, otrovnegasove, kao i na razne vremenske uticaje.
U šumama se uzgaja do 120 godina starosti, ali fiziološka starost u prirodi mu iznosi do 1.000 godina.
Ima jak i razvijen korjenov sistem, sa centralnom žilom, što ga u prirodi štiti od raznovrsnih vremenskih uticaja i omogućava mu dug život.
Hrastovina je izuzetno kvalitetan material, koji je nalazio svoju primjenu u izradi raznih proizvoda.
Kvalitet hrasta je poznat još od prvih ljudskih zajednica, gdje je bio vrlo popularan za izgradnju objekata različitih namjena.
Zbog dugovječnosti, moćnog izgleda, čvrstine i drugih osobenosti, u mnogim predanjima starih naroda je dobijao natprirodna obilježja i smatran je simbolom snage, čvrstine, dugovječnosti i moći.
Hrast kitnjak se u savremenom dobu intenzivno koristi za izradu izuzetno kvalitetnih proizvoda od drveta.
Hrastov parket je poznat po kvalitetu, koji je prenesen sa moćnih stabala, čija starost u prirodi dostiže do hiljadu godina.
Parketi “FAČO” u Vaše stambene i poslovne prostore unose snagu dugovječnih, moćnih stabala iz netaknute prirode!

Imate upit za nas?

Kontakt

Miloša Dujića bb
78240 ČELINAC