• Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  •  +387 51 555 410

"DI FAČO" DOO ČELINAC

Fabrika za proizvodnju parketa "DI FAČO" doo iz Čelinca u savremenim proizvodnim pogonima izvodi sve potrebne radove, od prerade polazne sirovine do izrade i pakovanja gotovih proizvoda.

Seljački pod

Daščice seljačkog poda proizvode se sa utorom i perom bočno i na čelu, kao lijeve. 

Klasični parket

Daščice klasičnog parketa proizvode se sa utorom i perom bočo i na čelu, kao lijeve i desne. (BAS EN 13226). 

Lamelni parket

Ploča lamel parketa sastavljena je od određenog broja polja uspravno postavljenih jedno uz drugo. (BAS EN 13226). 

Briket

Piljevina koja u našoj fabrici ostaje poslije obrade drveta, koristi se za grijanje i sušenje. Ljeti od viška

Briket

Piljevina koja u našoj fabrici ostaje poslije obrade drveta, koristi se za grijanje i sušenje. Ljeti od viška proizvodimo briket - najkvalitetniji ekološki energent.

Briket fabrike "DI FAČO", koji je 100% od hrastovine ima veliku kaloričnu moć od 5.500 kcal. Prodaje se uglavnom na domaćem tržištu, a izvozi se u Austriju, Njemačku i Belgiju.

Obnovljivi izvori energije su sve više na cijeni u svijetu, abiomasa ima poseban značaj zbog izuzetno čistog sagorjevanja. Proces proizvodnje parketa se izvodi sa potpuno prirodnim sirovinama, a stvoreni otpad je pogodan za proizvodnju izuzetno čistih i cijenjenih energenata.
Briketi i peleti fabrike " DI FAČO" se izrađuju od hrastovog otpada vrhunskog kvaliteta, bez hemijskih dodataka. Pored značajnog smanjenja troškova grijanja i sušenja, dobija se vrlo kvalitetan energent, koji ne stvara otrovne gasove prilikom sagorjevanja. Drvni ostatak se prerađuje na namjenskim mašinama, pakuje i plasira na tržište.
Biomasa se smatra energentom, koji predstavlja kvalitetno dugoročno rješenje za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora.
Ovakvi izvori energije su obnovljivi, ekološki prihvatljivi i pogodni za transport i korištenje. Proizvodnjom briketa i peleta fabrika "DI FAČO" iz Čelinca je u svoju ponudu uvrstila vrlo atraktivne proizvode.

Briketi i peleti iz naše ponude se izrađuju od potpuno prirodne sirovine, čime je stvoren proizvod vrhunskog kvaliteta. Proizvodni proces je u potpunosti zaokružen, sa maksimalnim iskorištenjem sirovine. Hrastovi trupci ulaze u pogon pilane kao sirovina, gdje se dobijaju pilanski proizvodi. Daljom preradom se proizvodi parket, a sav otpadni materijal se koristi za proizvodnju briketa i peleta.

Briketi nastaju presovanjem piljevine u odgovarajuće kalupe, gdje ovaj cijenjeni proizvod dobija željeni oblik i veličinu. Pakuje se u termoskupljajuće folije, gdje je zaštićen od vlage. Pogodan je za transport i skladištenje, a prilikom slaganja zauzima malo prostora.
Peleti su granulati veličine oko 30 mm, koji sagorjevaju u pećima sa posebno oblikovanim ložištem. Dobijaju se presovanjem piljevine, a sirovina se prethodno osuši, čime se vlažnost smanjuje na prihvatljiv nivo. Stvaraju visok toplotni učinak, a sagorjevanje sa vrlo malo pepela je potpuno prilagođeno savremenim ekološkim standardima. Prilikom sagorjevanja stvaraju istu količinu CO2 koliko su potrošili prilikom rasta drveta. Popularnost ovog energenta je u stabilnom porastu, a otvara se sve veći broj pogona za proizvodnju.

Korištenje obnovljivih izvora energije se sve više podstiče zakonskim rješenjima, a države povećavaju udio prirodnih energenata prema međunarodnim sporazumima. Zemlje Evropske Unije su prihvatile obavezu da do 2010. godine udio iz obnovljivih izvora bude 12 % od ukupne potrošnje.

USLUGE "DI FAČO"

 
Ugradnja proizvoda iz vlasitie ponude.

PILANA "DI FAČO"

 
Zaokružen proizvodni ciklus od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda 

SIROVINE "DI FAČO"

 
Prirodni materijali dokazanog kvaliteta